På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Rewa räddade liv fyra dagar efter kursen Första hjälpen online

Fredrik Palmqvist på Utbildningsenheten skriver om mötet med Rewa som gått vår onlinekurs i Första hjälpen.

"Jag kunde! Jag vågade! Jag gjorde!" Orden är Rewas. Den 2 mars i år gick hon utbildningen Första hjälpen Online. Den 6 mars räddade hon livet på en äldre man i livsmedelsbutiken genom att göra hjärt-lungräddning.

Rewa berättade att samma datum för åtta år sen flydde hon från Syrien. Utmed flykten fick hon se många människor hon inte kunde vare sig hjälpa eller rädda. För några veckor sedan fick hon istället uppleva det. Hon kunde! Hon vågade!

Rewa har länge drömt om att jobba som läkare. Nu läser hon upp sina betyg, för hon ska bli läkare. Jag är övertygad om att Rewa kommer lyckas med det.

Det hon fick med sig från online-kursen var två saker - känslan av att veta och känslan av att våga.

Vi behöver aldrig fundera på varför vi håller på med det vi gör. Det är för att personer som Rewa ska få uppleva att de kan och vågar. Att mannen dessutom överlevde är ännu mer fantastiskt. Men, det är Rewa och alla andra deltagare som är huvudpersonen i den här historien. Ingen ska behöva uppleva att de inte visste hur!

Det var ett oerhört starkt möte med Rewa. Ett möte med en mild, glad, leende, stark och tacksam ung kvinna från Syrien. På väg att skapa sitt liv. Vi har varit med och hjälpt henne en liten bit på vägen. Det är stort. Så stort.

Tacksam. Det är vad jag är.

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!