RKUF:s spel flyttar fokus från siffror till människoöden

Röda Korsets Ungdomsförbund (RKUF) vill se en förändring i samhällsdebatten kring migration och invandring där solidaritet och mänskliga rättigheter får ta mer plats än statistik. Nu lanserar de spelet Verklighetens Flykt för att belysa den otrygga tillvaron som är verklighet för över hundra miljoner människor världen över.

Spelet Verklighetens Flykt bygger på berättelser från människor som flytt från sina hem, och som spelare tvingas du göra detsamma. Berättelsen utspelar sig i ett framtida Sverige som är otryggt och korrupt. Vad tar du med dig när du inser att du måste fly, och vad väljer du bort? Vilka personer tar du med dig, och vilka tvingas du lämna kvar? Det här är några exempel på dilemman den som spelar Verklighetens Flykt ställs inför.

RKUF har under många år arbetat för att öka kunskapen kring asylprocessen och de mänskliga rättigheter som gäller både under och efter flykt. En av deras mest framgångsrika metoder, som också spelet Verklighetens Flykt bygger på, är workshopkonceptet På Flykt som är ett interaktivt rollspel där deltagarna får omsätta statistik och information till någonting som känns i magen. Spelet Verklighetens Flykt är ett sätt att tillgängliggöra metoden och nå ut till fler.

- Vi har utvecklat det här spelet för att göra den här typen av information mer på riktigt. Det är så lätt att samtal om migration och invandring låser sig kring siffror och paragrafer när det egentligen är så mycket mer. För oss är det viktigt att människors, och framför allt barn- och ungas rättigheter respekteras både under och efter flykt, vilket är något som idag sällan får ta plats i debatten. Att öka förståelsen och sprida kunskap om asylrätten är vårt sätt att göra skillnad, säger Lotta Schneider, Ordförande i Röda Korsets Ungdomsförbund.

Antalet flyktingar runtom i världen fortsätter att öka kraftigt, samtidigt som Sverige inte anpassar sig till den verkligheten. Färre uppehållstillstånd blir beviljade, minskade antal kvotflyktingar får komma till Sverige och tillfälliga uppehållstillstånd har blivit vanligare än permanenta. Verklighetens Flykt är ett verktyg för att förstå och kanske också göra skillnad.

Spela spelet här: https://www.rkuf.se/vad-vi-gor/Pa-Flykt/Verklighetens-flykt/

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!