Frivillig eller anställd - alltid rödakorsare

Marie Malmgren tidigare Första Hjälpare nu regional utvecklingsledare

– När jag gick in i Röda Korset i Malmö som 18-åring var egentligen det enda jag visste om organisationen det jag hade sett på TV – och då handlade det ju mest om verksamheter i andra länder, säger Marie Malmgren, numera regional utvecklingsledare på enhet Lokal och regional utveckling. Inte ens i sin vildaste fantasi trodde hon som ung att hon en vacker dag skulle vara anställd på Röda Korset i Stockholm.

Marie kan se tillbaka på över 25 år som aktiv – på olika sätt – i Svenska Röda Korset. Allt började våren 1994 när en kompis ville att de två tillsammans skulle gå med i en Första hjälpen-grupp.

– Min kompis, som fortfarande är en nära vän till mig, menade på att det här med Röda Korset verkligen skulle passa mig bra, säger Marie och ler, jag tror att hon bara ville ha någon med sig…

Hur det nu var, så trivdes Marie med att ingå i en Första hjälpen-grupp och hon tilltalades av Röda Korset och de sju grundprinciperna. Efter ett par år blev hon adjungerad in i styrelsen för Malmö Rödakorskår, för det är i Malmö som Marie är uppvuxen och den staden lämnade hon inte förrän många år senare. Under sin studietid på Lärarhögskolan och även som färdigutbildad lärare fortsatte hon att vara frivillig.

– Jag tycker att jag har fått med mig så många bra saker från Röda Korset in i mitt yrkesliv och tvärtom också, jag har kunnat applicera mina kunskaper från skolans värld på de verksamheter jag har ägnat mig åt i Röda Korset.

Framför allt är det utbildning som har varit Maries ”kall” som frivillig.

– Jag svarade på en annons i början på 2000-talet. Organisationen sökte utbildare i Frivilligt socialt arbete. Så småningom började jag även utbilda i Rödakorskunskap, Att mötas i vardag och kris och om grundprinciperna och jag kom också att ingå i en grupp av både tjänstepersoner och frivilliga som jobbade med metodutveckling av utbildningarna. Det var väldigt spännande och roligt.

Marie har arbetat som lärare på olika skolor i Malmö. Längst tid blev det i Rosengård, 10 år. Därefter kallade arbetet som skolledare och hon tjänstgjorde som biträdande rektor i centrala Malmö under fyra år. Sitt engagemang i Röda Korset släppte hon emellertid inte, trots heltidsarbete. Hon och några andra frivilliga ville utveckla ett och annat i ”kretssystemet” och 2006 valde de att starta en ny krets i Malmö, Nova rödakorskrets. Numera finns det ju en enda krets i Malmö men de tankar och metoder som påbörjades i Novakretsen och i andra Malmökretsar, vidareutvecklades och ledde fram till det som kom att bli Malmö rödakorskrets.

Våren 2015 kände Marie Malmgren att hon ville prova på att bo i en ny stad. Alldeles lagom i tiden dök det upp en ledig tjänst som biträdande rektor på en skola i Stockholm som arbetade forskningsbaserat. Hon fick jobbet och på en månad avvecklade hon sitt hem i Malmö och skaffade ett nytt boende i Stockholm. Fyra år förflöt och Marie trivdes bra på skolan där hon arbetade men började känna sig lite färdig med skolvärlden.

– Det visade sig finnas ett arbete som verksamhetsutvecklare på enhet Föreningsutveckling och när jag fick syn på den annonsen, slog jag till, säger Marie, och tillägger:

– Jag var ju så trygg i min roll som frivillig och hade aldrig för ett ögonblick tänkt att det skulle vara aktuellt för mig att bli en anställd rödakorsare men så blev det!

Hur var det att gå från frivillig till tjänsteperson?

– Ja, i början var det så mycket nytt som jag skulle lära mig, att jag liksom tappade bort mitt ideologifokus men jag hittade ganska fort tillbaka. Grundprinciperna är själva kärnan för mig i mitt rödakorsarbete, var jag än befinner mig i organisationen.

Grundprinciperna är mycket viktiga för Marie och hon återkommer till dem flera gånger under den här intervjun.

– Jag har inte ändrat min inställning till någon av principerna men min insikt om vad de står för har fördjupats under årens lopp. Det handlar om en ständigt pågående process. När det uppstår en situation eller ett läge där något inte känns riktigt bra, då ”stämmer jag av” mot grundprinciperna. Jag bär dem liksom alltid med mig.

– Och det är faktiskt väldigt coolt med en organisation som kan förklara precis allt utifrån sju grundprinciper, som dessutom är en organisation som finns i hela världen!

Att ha med sig erfarenheterna från att vara frivillig och sen bli en tjänsteperson har utvecklat Maries bild av Röda Korset, gett henne en helhetssyn. Hon har emellertid inte släppt det frivilliga rödakorsarbetet helt utan utbildar fortfarande på ideell basis i Att leda lärande.

Vid omorganisationen 2019 valde Marie att söka arbetet som regional utvecklingsledare på enhet Lokal och regional utveckling – ett jobb som hon fick och ingår nu i teamet som arbetar med kretsarna i Region Mitt och Region Mellan.

– Lokal och regional utveckling är en enhet som behövs, säger Marie bestämt, det måste finnas en enkel väg för kretsarna att nå tjänstepersonerna.

– Och det är väldigt, väldigt viktigt att de som är anställda på Svenska Röda Korset fattar att de frivilliga vet och kan saker! Redan när jag var ung hade jag kontakt med tjänstepersoner som insåg det. Tjänstepersoner och frivilliga måste ha en förtroendefull relation.

Avslutningsvis måste tilläggas, att många som arbetar nära Marie kan intyga att det hon inte vet om Röda Korset, det är inte värt att veta!

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!