På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

2021 börjar vi klimatkompensera

klimatkompensation

Enligt vår policy för hållbar utveckling ska vi vara en klimatmedveten organisation och vi aktivt verka för att minska vår klimatpåverkan med 10% per år och anställd.

År 2019 minskade vi klimatpåverkan med 28% mer per anställd jämfört med 2018. Vi kommer fortsätta att arbeta för att minska klimatpåverkan men som en kompletterande åtgärd börjar vi 2021 klimatkompensera. Vårt huvudsakliga arbete är att minska klimatpåverkan men med de rådande temperaturhöjningarna och utefter Parisavtalets löften, behövs ytterligare åtgärder för att minska sviterna av klimatkrisen. Vi inser att vi aldrig kommer kunna komma ned till noll utsläpp på grund av vår roll i det internationella humanitära arbetet och därför vill vi ta det ansvar vi kan.

Vad är klimatkompensation?

Klimatkompensation handlar om att betala för minskade utsläpp någon annanstans, motsvarande de utsläpp som man själv står för.

Under 2020 gjordes en upphandling där en kravspecifikation togs fram med kriterier kopplade till just marknaden för klimatkompensation. Vi frågade bland annat om arbetsvillkoren och den sociala arbetsmiljön på plats där klimatkompensationsprojektet drivs. Vi frågade om exempelvis långsiktighet, certifiering, granskning av tredje part och att projektet tar miljöhänsyn. Vi samtalade även med andra klimat- och miljöorganisationer kring deras ställningstagande och tog referenser av organisationer och bolag som också klimatkompenserar.

Forskningen kring klimatkompensation är fortfarande begränsad, åsikterna skiljer sig åt och de miljöorganisationer som deltar i förhandlingarna kring Parisavtalet har inte ännu landat i det globala regelverk som ska gälla för utsläppshandel enligt Parisavtalet artikel 6. Vi har därför valt att inte föredra en viss metod eller certifiering utan utgår från våra principer om neutralitet och opartiskhet.

Flera projekt presenterades och valet föll på de som bäst kunde svara till vår kravspecifikation och hade bra referenser, två parter med projekt i två olika världsdelar:

Vi skogen (som vi även har samarbete med i Uganda) – Agroforesty där trädplantering ingår och som utgår från småskaliga bönders behov med målet att skapa bättre livsförsörjning. Projektet är certifierat av VSC och drivs runt Victoriasjön i Afrika.

Zero Mission – energieffektiva spisar i Indien som är certifierade enligt Fairtrade Climate Standard och Gold Standard.

Läs mer om vårt klimatarbete i Kunskapsbanken.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!