Kommunalt ansvar för insamling av textilt avfall
1 januari 2025 trädde ett ny lag i kraft som innebär att det inte längre blir tillåtet att slänga textilier i hushållsavfallet. Istället ska textilavfall samlas in separat på samma sätt som vi samlar in plast, kartong, glas mm. Det kommer vara kommunernas ansvar att tillhandahålla en praktisk lösning för textilavfallet. Kommunerna har också informationsansvaret kopplat till den nya lagen.
Systemet kommer på sikt finansieras via ett producentansvar vilket är ett beslut på EU-nivå. Innehållet i producentansvaret förhandlas för närvarande och tidigast 2027 beräknas producentansvaret finnas på plats. Syftet med införande av ett producentansvar är att öka de cirkulära flödena, dvs att återvinna mer och inte bränna. Bakgrunden är textilproduktionens stora miljöpåverkan.
Förändringen är en bra och helt nödvändig förändring då det slängs ca 8kg textil/person och mycket av detta skulle kunna återbrukas eller återvinnas istället. Mindre än 1% av de kläder vi gör oss av med återvinns till nya kläder.
Återbruk ska prioriteras framför återvinning. Till våra butiker tar vi inom Röda Korset emot gåvor med syfte att återbruka dem. Vi räknas därför inte som en aktör som samlar in textilavfall. Vår egen hantering av de textilier som inte säljs i butikerna påverkas inte av denna förändring. Vi fortsätter enligt befintliga riktlinjer och säljer överskottstextilier för återbruk och återvinning på andra marknader
Fördjupad information om insamling av textilavfall finns att läsa på Naturvårdsverkets hemsida. Krav på separat insamling av textilavfall
Vi behov av stöd i dialog med media kan ni kontakta Röda Korsets presstjänstPress och påverkan
Röda Korsets ståndpunkter kring förändringen
Kommunernas textilinsamling riskerar att undergräva ideell second hand
- Röda Korset och många andra organisationer är beroende av inkomster från second hand-försäljning för att kunna hjälpa människor i utsatta situationer. Vi ser därför med stor oro på att flera kommuner är på väg att införa insamling av textilavfall och kläder i gott skick i samma kärl.
- Om det blir alltför lätt att lämna avfall och textilier för återbruk i samma kärl är risken att färre människor lämnar gåvor till den lokala second hand-butik. Det minskar intäkterna för Röda Korset och det humanitära arbete som varje dag gör skillnad för människor i Sverige och världen.
- Eftersom det saknas storskalig sortering i Sverige blir effekten också att textilier för återbruk sorteras utomlands, och i stället för att skapa en lokal second hand-marknad exporteras textilier i stora volymer till andra länder.
Kommunerna har ansvar för att samla in textilavfall – inte kläder i gott skick
- Röda Korset anser att textilier ska samlas in i två olika strömmar. Kommunernas ansvar är att samla in trasiga och oanvändbara kläder, det vill säga textilavfall.
- Samtidigt bör man låta oss frivilligorganisationer, med lång och gedigen erfarenhet av textilåterbruk, fortsätta ha huvudansvaret för insamling och försäljning av kläder i gott skick, på den lokala marknaden. Det är inte en kommunal uppgift.
- Röda Korset vill samtidigt lyfta fram det kommunala ansvaret för kommunikation om minskad konsumtion av nya varor, betydelsen av att återanvända textil, och på andra sätt förebygga uppkomsten av textilavfall.
Sortering och försäljning av textilier för återbruk bör ske lokalt
- Genom att låta frivilligorganisationer sköta sortering och försäljning av kläder i gott skick lokalt kan kommunerna även fortsatt stödja humanitära insatser lokalt, nationellt och internationellt.
- Samtidigt möjliggörs en lokal cirkulär ekonomi, när svenskarnas utsorterade kläder ges ett nytt liv här i Sverige.
Frågor och svar
Vad innebär lagen om insamling av textilavfall?
I väntan på att producentansvaret kommer på plats har kommuner fått ansvaret för insamling av textilavfall och de har också kostnaden för insamlingen. Man pratade tidigare om att insamlingen ska ske fastighetsnära, men det finns inga sådana krav i nuvarande utformning.
Genom att möjliggöra separat insamling på återvinningscentraler uppfyller kommunerna sina krav. Kommuner som inte redan har insamling på plats kommer att behöva skapa insamlingsställen, upphandla transporter, sortering och behandling av textilavfallet.
Kommunerna får samtidigt ansvar för att informera om vikten av att återanvända textil eller att på annat sätt förebygga uppkomsten av textilavfall.
När arbetet med producentansvaret är klart kommer ansvarsfördelningen att behöva ses över igen. Kommuner väljer själva på vilket sätt de ska införa insamlingen. Naturvårdsverket, som är tillsynsmyndighet, förespråkar att inga nya systemlösningar tas fram, utan att vi bör invänta i EU-förhandlingarna om producentansvaret.
Vad gör kommunerna?
Avfall Sverige är branschorganisation för de kommunala avfallsbolagen. De lämnar två alternativ för kommuner för att uppfylla sitt ansvar:
Alternativ 1: Insamling av textilavfall sker i ett flöde och textil för återbruk sker i ett annat flöde, separerade från varandra. Detta motsvarar den lösning vi förordar.
Alternativ 2: Insamling av textilavfall och textilåterbruk sker gemensamt, i ett flöde.
För båda alternativen är det insamling på återvinningscentral som är grunden. Rekommendation till kommunerna är att inte bygga upp insamlingslösningar som inte håller på sikt, eftersom det relativt snart införs ett producentansvar.
Avfall Sverige lämnar stöd till kommunerna i form av gemensamt framtagna upphandlingsunderlag och koncessionsupphandlingar som många kommuner använder sig av.
Det är bra om ni har möjlighet att vara i dialog med er kommun så att de lösningar de tar fram, passar redan lokalt etablerade aktörer. Särskilt viktigt i dialogen med kommuner är att säkerställa att informationen till kommuninvånarna är korrekt.
Ideell Second hand samarbetar kring remisser och påverkan
Inom sammanslutningen Ideell Second hand finns många av de största svenska ideella second hand-aktörerna. Vi har samarbetat med svaren på remisserna för ändringar i det svenska Avfallsdirektivet och det europeiska producentansvaret för textilier.
Debattartikel Aktuell Hållbarhet - Det ska vara enkelt att lämna kläder till återbruk
Vårt svar på svenska ”Cirkulär hantering av textil och textilavfall” finns här
Här finns svaret på EU-kommissionens förslag på revidering av Avfallsdirektivet
Under hösten fortsätter samarbetet genom att bilda opinion kring det helt nödvändiga i att textilier som samlas in i Sverige också måste stanna i Sverige. Lokal påverkan i denna fråga är också viktigt och vi rekommenderar att ni för de dialogerna med lokala politiker, om ni har möjlighet.
Nordiskt samarbete med andra Röda Korset second hand
I alla de nordiska länderna är Röda Korset beroende av insamling och försäljning av second hand-textilier för att kunna bedriva lokal, nationell och internationell verksamhet. Genom att göra gemensam sak kring detta blir vi en starkare part i dialog med EU-politiker.
Vad innebär lagen för våra second hand-butiker?
Eftersom vi inte är en avfallsaktör berörs inte vår verksamhet. Det är viktigt att vi fortsätter vara tydliga med att vi gärna tar emot textila gåvor, och att vi tar emot helt, rent och sådant som går att sälja vidare. Vi sorterar som tidigare textilier i första hand för butik och om vi ändå får sådant som har för låg kvalitet för butiken, sorteras det för textilåtervinning enligt våra riktlinjer. Mögligt, vått, textilier som luktar illa eller som man befarar innehåller farliga kemikalier ska tas till kommunens återvinningscentral och sorteras som avfall.
Vad räknas som textilavfall?
Textilavfall kan bestå av kläder av textil, hemtextil, inredningstextil, väskor av textil, accessoarer av textil.
När en textilier blir ett avfall beror på vad den som lämnar har för syfte. Om en person lämnar textilier på en plats där det tydligt framgår att det som önskas är hela och rena kläder och andra textilier som kan användas igen betraktas textilen som textilgåva och insamlingen är inte avfallsinsamling.
Om personen istället lämnar sin textil på en plats där man tar emot all form av textil oavsett skick betraktas hela strömmen som avfall från och med det att den lämnas.
Naturvårdsverkets hemsidan kan ni läsa mer kring avfallet. Krav på separat insamling av textilavfall
Mer information om hur vi sorterar finner ni här:
Hur sorteras mögligt, blött, kontaminerat?
Vi får ibland in textilier som är mögligt, blött, starkt färgfläckat eller sådant som luktar starkt av tex rök. Dessa kan inte textilåtervinnas utan ska sorteras som avfall på återvinningscentral. Enligt avfallshierarkin genomför vi eftersortering och när vi där identifierar textilier som inte ska återvinnas, behöver vi hantera dem separat. Hör därför efter på återvinningscentralen vilka rutiner som gäller i er kommun.
Vilket informationsansvar har kommunerna?
Kommunen ska lämna information om vikten av att hushålla med råvaror och energi genom att se till att textil återanvänds eller genom att på annat sätt förebygga uppkomst av textilavfall när det är möjligt.
Vad kan ni göra lokalt?
Förberedelser
Den stora förändringen kommer med producentansvaret och hur insamlingen och ägandet av textilierna då utformas. Vi behöver förbereda oss.
- Prata med era kunder och de som lämnar så att de fortsätter göra det. Ta plats på er marknad.
- Kontakta kommunen, skapa en relation och en förståelse för läget. Viktigt att prata med det lokala/regionala avfallsbolaget. Lyft det lokala.
- Kretsar som har en stor verksamhet som finansieras av second hand/textilier behöver vara medveten om kommunens beslut och göra en riskanalys.
- Lär mer om vilka andra kategorier än textilier som säljer bra.
- Kommunicera insamling ännu mer och vilken nytta pengarna gör
- Skicka in debattartikel till lokalpress se bifogad mall och instruktioner nedan.
Kommunikation och stöd
- Det går utmärkt att fortsätta lämna sina hela och rena textilier till oss. Vi ska vårda deras gåvor på bästa sätt och att deras gåva är viktig för vår verksamhet.
- De gåvor vi får i första hand säljs lokalt och att vi på så sätt värnar lokalsamhället. Och att när gåvorna inte kan säljas i butiken tar vi hand om dem på det mest hållbara sättet, ekonomiskt och ekologiskt. Vi följer de regler som Naturvårdsverket stället, kring återbruk och återvinning.
- De gåvor vi får till second hand-verksamheten till mycket stor del bidrar till vår sociala verksamhet lokalt och vårt nationella och internationella humanitära arbete.Textilavfall ska lämnas till kommunen.
- Internt är det viktig att vi fortsätter följa våra riktlinjer kring textilåtervinning, så att vi kan vara transparanta och ge korrekt information för statistik och vid eventuella granskningar. Det är inte tillåtet enligt grundvärderingar och stadgar att lämna vidare gåvor till andra organisationer. Textilavfall kan vi lämna till kommunen men textilier som kan materialåtervinnas eller säljas tar vi hand om själva.
- I Föreningsbutiken finns informativ karusell för instagram som ni kan dela i era sociala medier, materialet hittar ni att ladda ner här
- A4 Affisch "sortera rätt" i Föreningsbutiken med visar kunder hur de ska sortera rätt, ladda ner och skriv ut här
- Nedan finns bilaga politikerbrev som kan användas vid möten med politiker och tjänstemän lokalt. Detta är ett dokument som kretsen kan lämna efter sig för att påminna personen de träffat om våra ståndpunkter.
Kontakta oss
Second hand
Vid frågor eller behov av stöd. Eller om saknar något på Rednet inom second hand.