Föreningsbutiken stängd torsdagen den 15 maj

Detta på grund av uppdatering av bland annat priser. Vi ber er att planera era beställningar till en annan dag.

Grön respons

Introduktion till Grön Respons

Miljö- och klimatkrisen hotar mänsklighetens överlevnad nu och i framtiden. För att ta vårt ansvar gentemot de som redan lider av den pågående krisen, initierade Svenska Röda Korset (SRK) det nu rörelseomfattande konceptet Green Response för att förbättra den miljömässiga hållbarheten i vårt humanitära arbete.

Green Response är ett tillvägagångssätt där vi beaktar miljöpåverkan av våra aktiviteter och vidtar åtgärder för att undvika, minska och hantera negativ påverkan samtidigt som vi förstärker positiv påverkan. 

Scrolla ner på den här sidan för information som specifikt hänvisar till GR och hållbarhetsplattformens brons-, silver- och guldnivåer, samt resurser och verktyg för Green Response. 

Grön respons i siffror 

  • 40 % fler patienter när en syrisk PHC-anläggning fick solceller. Källa: SARC SARC 

  • 80 liter diesel/dag sparades genom att man övergick till solenergi för vattenförsörjningen i Cox's Bazar camp 18 (utom under monsunen). Källa: SRC SRC 

  • 15000 liter behandlat slam/dag är kapaciteten för SRC:s kemikalie- och bränslefria anläggning för behandling av fekalt slam i Cox's Bazaar. Källa: SRC SRC 

  • 40-90 % kostnadsminskning för solenergi jämfört med dieselgeneratorer för vattenpumpning. Källa: GLOWSI: GLOWSI granskade 170 solcellsdrivna vattensystem 

  • 0 till 4 års kostnadsåtervinning för investeringar i solenergi jämfört med dieselteknik för vattenpumpning. Källa: GLOWSI GLOWSI granskar 170 solcellsbaserade vattensystem 

Även om livräddande insatser fortfarande står i fokus för vår verksamhet, utvidgar Green Response principen om att ”inte skada” till att omfatta miljön och de ekosystem som samhällena är beroende av, för att säkerställa att livräddande insatser idag inte ska påverka samhällena negativt i framtiden. 

Grön respons i nödsituationer 

  • SRK tar varje tillfälle i akt att övergå från ett beroende av fossila bränslen till ren energi i nödsituationer. Återbetalningstiden för solpaneler är nu bara några år i de flesta av våra prioriterade länder.
     
  • Vi tillämpar grön respons i våra WaSH-insatser, t.ex. genom att se till att vattenbalansen beaktas vid pumpning från lokala grundvattenakviferer, tillämpa solcellspumpning, implementera vattenbesparande metoder som regnvatteninsamling, säker hantering av avföring utan kemikalier, hållbara och lokala material för latrinbygge och aktiviteter för att öka medvetenheten om avfallshantering. 
  • Gröna åtgärder i våra hälsoinsatser innebär t.ex. att vårdinrättningar får tillgång till solenergi, vilket ökar antalet patienter, samtidigt som vi sparar kostnader och utsläpp genom att byta från dieselgeneratorer. Andra områden som bör undersökas är korrekt avfallshantering runt anläggningarna, inklusive medicinskt avfall och gröna trädgårdar för mental hälsa och skuggning. 
  • Logistik på ett grönt sätt innebär att miljöhänsyn tas i hela den logistiska leveranskedjan, från upphandlingskrav på tredjepartsleverantörer, förpackningar, transporter (förpositionering med sjöfrakt i stället för flygfrakt) samt att man undersöker produkternas hållbarhet och avfallshantering. SRC-projektet Ready to Respond stöder och ger NS kapacitet att inventera, mobilisera och underhålla befintlig WaSH-utrustning och material för nödsituationer för snabb utplacering, vilket minskar onödiga inköp av kemikalier eller ny utrustning. Istället förespråkar RtR att man väljer rehabilitering, återanvändning, återförsäljning och återvinning. Tonvikten ligger på lokal och nationell beredskap för insatser, vilket minskar miljöpåverkan i samband med inköp och frakt av material från längre avstånd, t.ex. globalt eller regionalt. Genom att säkerställa att dessa processer och rutiner finns på plats minskar vi i slutändan påverkan på miljön. 

Grön respons i samhällsbaserade resiliensprojekt 

  • SRC har utvecklat och tillämpat en miljöstrategi för att informera om och utforma våra långsiktiga (>3 år) projekt för motståndskraft. Metoden bygger på befintliga verktyg och kommer att säkerställa att ett projekt är klimatsmart och utforskar projektets potentiella positiva och negativa miljöpåverkan tillsammans med begränsningsåtgärder för att minska den negativa påverkan. En GR-rådgivare kommer att ge stöd i processen. 
  • Grön respons är nära kopplad till DRR genom att integrera klimat- och miljöhänsyn i katastrofberedskap, respons och återhämtning. SRC söker möjligheter att inkludera naturbaserade lösningar (NbS) när det är lämpligt för att tillgodose samhällets behov. Exempel på NbS är träd- och gräsplantering för markstabilisering, fruktträd för hushållen för skuggning och frukt, gröna tak och takodling för att hantera värmeböljor och stödja försörjningsmöjligheter, mangroveplantering för att minska risken för kustöversvämningar etc. 

Stärka nationella organisationers kapacitet för grön respons 

  • SRC stöder andra NS i att genomföra självutvärderingar av sin kapacitet för grön respons. SRC har utvecklat ett självutvärderingsverktyg som ingår i NS:s handlingsplan för utveckling. 
  • SRC var en av de första inom rörelsen som började med koldioxidredovisning och aktiviteter för avfallsminskning och återvinning, och kan stödja andra NS att gå vidare med sin interna miljöanpassning. 
  • GR:s rådgivare stöder NS med kapacitetsstärkande aktiviteter som utbildningar och informationssessioner om klimatförändringar, grön respons och miljöbedömningar. SRC:s tjänstemän i landet med en stark erfarenhet av grön respons ger också stöd till andra NS om bästa praxis för grön respons. 

Green Response är en mainstreamingstrategi, som PGI och CEA, vilket innebär att den bör integreras i alla våra insatser. Det innebär att SRC inte gör miljöprojekt i sig, utan SRC söker möjligheter att integrera miljövänliga aktiviteter, när det är möjligt, för att bidra till målen för en insats eller ett projekt. Målet är alltid att minska den negativa och öka den positiva påverkan på planeten. 

Green Response hållbarhetsplattform 

1.1 Projektcykeln för Green Response 

Projektcykeln skapades ur behovet av att bättre integrera Green Response i programhanteringen och stödja PMER-metoder inom projektutvecklingen. Det är också ett bra verktyg som kan användas av olika projektgruppsmedlemmar, som arbetar vid olika tidpunkter i projektcykeln, för att förstå var och hur deras arbete kan integrera miljömässig hållbarhet. Det är viktigt att notera att vart och ett av de relevanta verktygen kan kräva viss utbildning, och det kan också vara användbart att inkludera verktygen och deras tillämpning som en del av en bredare handlingsplan för grön respons eller förändringsteori, som är en del av hållbarhetsplattformens process på guldnivå. 

1.2 Bronsnivå 

För att uppfylla Svenska Röda Korsets minimikrav för miljöstandarder finns det två krav som måste uppfyllas, om vi hänvisar till Green Response-projektcykeln ovan ser du att bronsnivån följer att använda Green Response-verktyg inom behovsbedömningen. 

Kraven finns i fasen ”Bedömning” i hållbarhetsplattformen och avser både behovsbedömningen och miljöriskbedömningen. Mer information finns i Hållbarhetsplattformen - Bedömning (1) Checklista för minimikrav på kvalitetsstandarder 

Till varje krav finns det verktyg, och dessa kan hittas genom att söka efter hållbarhetsplattformen på RedNET (samma länk som ovan) 

Övriga krav

  • Varje projekt ska inkludera en budgetpost för grön respons i hållbarhetsplattformen. Denna budget kan användas för en mängd olika saker, om en NS befinner sig i de tidiga stadierna av Green Response kan denna budget användas för utbildningar, utveckling av verktyg, ledningsförändringsutbildningar, NEAT + eller miljöbedömningar etc. Om ett NS har kommit längre på sin resa kan denna budget användas för grönare upphandlingar, t.ex. för att täcka skillnaden mellan en billigare vara och en mer ”grön” vara, den kan användas för att göra koldioxidberäkningar för projektet eller för att anlita en lokal miljöexpert för att granska eller förbättra projektaktiviteternas hållbarhet osv. 
  • Vi rekommenderar att du talar med din Green Response-rådgivare för att förstå hur du kan använda denna budget på ett mer effektivt och verkningsfullt sätt. 

1.3 Silvernivå 

Silvernivån, som är en uppgradering av bronsnivån och bygger på kraven, fokuserar på att ytterligare integrera Green Response och miljömässig hållbarhet i program och projektaktiviteter. 

Om man ser till GR:s projektcykel skulle silvernivån innebära att nästan alla stadier i en programcykel skulle innehålla Green Response-element. 

Andra krav för att uppfylla Silver Level 

  • Det finns en budget för grön respons som också innehåller element av koldioxidberäkning och en plan för koldioxidreducering, kanske med ytterligare en koldioxidinsättningsaktivitet 
  • Den organisatoriska nivån av Green Response har utforskats, t.ex. samtal för att GR ska utvidga bara en enhet eller ett projekt och istället börja spela en bredare roll i organisationens kultur. 

1.4 Guldnivå 

När kraven på programnivå har uppfyllts avser Gold Level de två andra områden som Green Response verkar inom: 

  • Logistik och upphandling. 
  • Institutionell miljöanpassning 

Det finns aspekter av dessa områden inom program- och verksamhetsnivån, därför ingår de i Silver Level, men i Gold Level är åtagandet för Green Response ytterligare utarbetat och ingår i övervaknings-, utvärderings- och inlärningscyklerna för hela organisationen. 

Utvecklade verktyg för att stödja uppfyllandet av guldnivån 

  • Självutvärderingsverktyg och workshop för Green Response 
  • Genomfört tillsammans med en GR-rådgivare eller specialist 
  • Klimat- och miljöstadga för humanitära organisationer 
  • Fullständig implementering, inklusive fastställande av baslinje, mål och M&E 

Annat

  • GR-rådgivare på NS-nivå 
  • Inkludering av GR-budget i alla projekt (inte bara SRC-finansierade) 
  • Regelbunden utbildning för all personal, inklusive surge och pool i miljömässig hållbarhet 
  • Utplacering av miljörådgivare i fält i nödsituationer, vid behov. 

Ytterligare resurser