Föreningsbutiken stängd torsdagen den 15 maj

Detta på grund av uppdatering av bland annat priser. Vi ber er att planera era beställningar till en annan dag.

Design och planering (2) Checklista för minimikvalitetsstandard

Välkommen till sidan om design- och planeringsfasen för checklistan för minimikvalitetsstandarder för hållbarhetsplattformen. I slutet av denna artikel hittar du alla verktyg som hjälper dig att framgångsrikt slutföra detta steg. Innan du fortsätter bör du läsa introduktionen och se till att du har slutfört webbkursen för hållbarhetsplatforment.

Checklistan för minimikvalitetsstandarder för hållbarhetsplattformen består av 3 faser:

  1. Bedömning
  2.  Design och planering
  3. Genomförande och övervakning

På den här sidan hittar du de verktyg och standarder som krävs för att alla internationella SRC-projekt ska uppfylla minimistandarderna under design- och planeringsfasen före implementerings- och övervakningsfasen

Du kan ladda ner ett redigerbart dokument av checklistan i slutet av denna sida, det rekommenderas att du gör detta, så att du kan skriva dina planerade åtgärder för att uppnå minimistandarderna. 

Om du behöver ytterligare stöd med SP, vänligen kontakta najwa.kallas@redcross.se

Design och planering - Ställ frågorna i checklistan före och under NS planering och när du granskar National Societies Funding Proposal

Kvalitetsstandard

Checklista

Åtgärd för att uppfylla standarden

 

Länkar, mallar och resurser (finns i slutet av sidan)

 1. Projektplaner

Projektplaner utvecklas baserat på data från behovsbedömningar, problem- och lösningsanalyser. Särskild uppmärksamhet ägnas åt att säkerställa att planerna maximerar positiv påverkan och minimerar negativ påverkan på konflikter och miljö, att de tillgodoser de specifika behoven hos flickor, pojkar, kvinnor och män med olika bakgrund, och att detta delas med samhället. 
X
Klicka i rutan när alla punkter är klara
  • Samlas SADDD in och analyseras för att informera projektplanen?
  • Utvecklas projektplanen utifrån en behovsbedömning som följs av en problem- och lösningsanalys? (I vissa fall kan en ansökningsomgång styra valet av tematiska områden och/eller geografiskt målområde)
  • Är aktiviteter, indikatorer eller till och med mål justeras i förhållande till SP:s standarder när så behövs?
  • Projektplaner delas med samhället

Bedömer projektplanerna med hjälp av Gender Marker Tool. Om poängen är låg, justera projektplanerna för att nå en acceptabel nivå.

Diskutera inkluderingsfrågor med den nationella föreningen, varför det är viktigt och hur man justerar projektplanerna i enlighet med detta.

IFRC:s guide för projekt/program

Planering (PPP) Guide (s 15, Analysstadiet)

Verktyg för könsmarkör

2. Riskbedömning

En riskbedömning ingår i projektutformningen som en del av vårt åtagande till Do No Harm-principerna. Projektets mål och syften justeras för förväntade säkerhets-, konflikt-, klimat- och miljörisker (för volontärers säkerhet och trygghet, se platformens standard för volontärarbete).

X
Klicka på rutan när alla punter är klara

Titta på riskmatrisen i finansieringsförslagspaketet:

  • Har den nationella föreningen genomfört en rimlig riskbedömning inklusive riskreducerande åtgärder som en del av design- och planeringsfasen?
  • När du gör bedömningen, överväg om följande aspekter etc. ingår (förutsatt att de är relevanta i sammanhanget):
    1. Miljö- och klimatförändringsrisker
    2. Bedrägeri och korruption
    3. Sexuell exploatering och övergrepp
    4. Konfliktkänslighet eller potentiella spänningar
    5. Externa risker såsom naturkatastrofer eller utbrott
    6.   Bristande engagemang eller intresse från målgruppen
  • Titta på budgeten - Har den nationella föreningen inkluderat de nödvändiga aktiviteter/budgetposter för att kunna genomföra möjliga riskreducerande åtgärder som har identifierats i riskbedömningen?
  1. Diskutera fördelarna med en riskbedömning med den nationella föreningen.
  2. Baserat på riskbedömningen diskutera med NS hur man kan justera projektmålen för förväntade säkerhets-, konflikt-, klimat- och miljörisker.
  3. Diskutera vikten av att riskreduceringsplanerna bygger på traditionell, inhemsk och lokal kunskap, med tekniska lösningar som är anpassade till samhällets realiteter.

Kontakta din PGI/Green Response-rådgivare om du behöver stöd.

Mall för SRKs riskmatris (PUFF PMER-metoder, Finansieringsförslagspaket bilaga 2.)

3. Volontärernas säkerhet, trygghet och välbefinnande

Granska potentiella hot mot volontärerna och se till att planerna innehåller åtgärder för att minska och mildra dessa risker, inklusive psykosocialt stöd och nödvändiga färdigheter, verktyg och tillsyn

  

X
Klicka på rutan när alla punkter är klara

Gör den nationella föreningen kontinuerligt granska potentiella hot mot deras volontärer för att säkerställa att planer, program och aktiviteter inkluderar åtgärder för att minska och minska och mildra dessa risker.

  • Förser den nationella organisationen alla volontärer med nödvändig säkerhets- och och säkerhetsrelaterad utbildning?
  • Säkerställer den nationella föreningen att alla volontärer har ett tillräckligt ”skyddsnät” när det gäller död, skada, sjukdom och trauma?
  • Ger den nationella organisationen alla volontärer psykosocialt stöd och utrustar dem med nödvändiga färdigheter, verktyg och handledning?

E

Utforska med den nationella föreningens motpart och identifiera deras kapacitet att uppfylla standarden.

Diskutera de potentiella risker som volontärerna kan utsättas för genom aktiviteterna och planera för åtgärder för att minska dessa risker inom ramen för projektet.

Volontärernas säkerhet, trygghet och välbefinnande självbedömning är en användbar övning för att hjälpa till att identifiera den nationella föreningens kapacitet och beskriva prioriterade områden och handlingsplaner. Använd implementeringsguiden som ett referensdokument Utveckla tillsammans med motparten en handlingsplan för att bidra till att minska luckorna. Aktiviteterna kan ingå i projektplanen och projektplanen och i den övergripande NSD plan.

Standarder för att underlätta volontärers trygghet, säkerhet och välbefinnande – implementeringsguide (standard 4, 9, 10, 11.)

 

4.Hänvisningsmekanism

Säkerställ att en säker och lämplig remissmekanism finns på plats med både interna och externa hänvisningar.

Hänvisningsmekanismen är den process som leder överlevare av SGBV eller barn som avslöjar en våldshändelse till en betrodd partner, när det nationella samfundets expertis eller arbetsområde inte räcker till för att tillgodose deras behov. (Till exempel organ och yrkesverksamma för SGBV, barnskydd samt juridiska och psykosociala stödtjänster)

X
Klicka i rutan är punkten är klar
  • Finns det en kartläggning av hänvisningsrelaterade tjänster som uppdateras och sprids?
  • Har personal och volontärer utbildats i hur man länkar individer till säkra hänvisningar?

Be NS att kartlägga de tillgängliga hänvisningsmekanismer inklusive både interna och externa hänvisningar.

Se till att frågan om hänvisningsmekanismer mekanismer integreras i personalens och volontärernas projekt introduktionsutbildning.

Ta kontakt med din PGI-rådgivare om du behöver stöd.

 

PGI-verktyg - säker remittering (Danish RC)

5.Mekanism för återkoppling

En systematisk och säker återkopplingsmekanism är etablerad. Mekanismen dokumenterar, svarar på, analyserar och agerar på feedback genom flera kanaler och sluter återkopplingsloopen genom att rapportera tillbaka till människor och samhällen hur deras återkoppling har beaktats.

Särskilda rutiner finns för att hantera frågor om sexuell exploatering, övergrepp och/eller andra känsliga frågor och inkluderar möjligheter att ta itu med miljöresultat.

X
Klicka på rutan när alla punkter är klara
  • Har den nationella föreningen inkluderat inrättandet av en återkopplingsmekanism i projektplanen?
  • Finns det tillräckliga ekonomiska och personella resurser för att inrätta och driva systemet?
  • Har rutiner utarbetats för hur man ska hantera frågor om sexuellt utnyttjande, övergrepp och/eller andra känsliga frågor?

 

Uppmuntra NS att inrätta en feedbackmekanism - länka till NS befintliga mekanism, NS riktlinjer, IFRC CEA riktlinjer och verktygslåda. (Om NS institutionella CEA-mekanism inte finns, kontakta din CEA-rådgivare för att diskutera möjliga lösningar).

Uppmuntra NS att inrätta särskilda förfaranden för att hantera frågor som rör sexuellt utnyttjande, övergrepp och/eller andra känsliga frågor. (Om NS institutionella mekanism inte finns, kontakta din CEA-rådgivare för att diskutera möjliga lösningar).

CEA:s riktlinjer, verktyg 5 - checklista för återkopplingsmekanism

6. Indikatorer

Det finns en tydlig koppling mellan indikatorn och målet. Indikatorn är möjlig att mäta med den kapacitet och kompetens som finns tillgänglig i projektet.

X
Klicka på rutan när alla punkter är klara
  • Det finns en tydlig koppling mellan indikatorn och målet.
  • Indikatorn är möjlig att mäta med den kompetens och kapacitet som finns tillgänglig i projektet.
  • Överväg att ha högst 3 indikatorer per resultat eller output, för att inte överbelasta M&E-systemet.

Se till att NS endast inkluderar indikatorer som kan och kommer att mätas och som är tydligt kopplade till målet. Ha maximalt 3 indikatorer per resultat eller output.

Ta kontakt med din relevanta rådgivare för den sektor eller det tvärgående område som berörs för att diskutera relevanta indikatorer för projektmålen.

PMER pocket guide (sidan 7 och 8, loggramdesign och indikatorpåminnelser)

IFRC:s planeringsguide för projekt/program Planeringsguide (s. 55).

 7. Planera M&E-aktiviteter

Utveckla en M&E-plan. Se till att M&E-aktiviteter (baslinje, övervakningsbesök, årlig lägesrapport, halvtidsrapport och utvärdering) anges i projektplanen.

X
Klicka på rutan när alla punkter är klara
  • Vet projektteamet hur varje indikator ska mätas?
  • Vet projektgruppen vem som ska mäta indikatorerna och hur ofta?
  • Vet projektgruppen vem som kommer att använda övervakningsdata och till vad?

Diskutera med den nationella nationella föreningen varför det är viktigt att planera för övervakning och utvärdering.

Stöd den nationella föreningen i arbetet med att ta fram en plan för uppföljning och utvärdering av projektet. Fundera på hur målgruppen kan involveras i mätningen av ett fåtal indikatorer.

Diskutera hur man kan använda M&Eplanen. Ta kontakt med din MEAL rådgivare om du behöver stöd.

Se PUFF PMER-metoder under Planeringssteg 1.3, Paket med finansieringsförslag 2022: Bilaga 5. Plan för övervakning och utvärderingsplan

 8. Tabell för uppföljning av baslinje, mål och indikatorer

En baslinje görs innan projekten startar som en första mätning av projektindikatorerna. Målen för varje indikator fastställs baserat på baslinjedata och tillgängliga projektresurser. En tabell för indikatoruppföljning tas fram för att följa varje indikators framsteg från baslinjen till det fastställda målet

X
Klicka i rutan när alla punkter är klara
  • Har indikatorernas baslinjevärden identifierats innan projektet startar?
  • Beräknas indikatormålen utifrån baslinjevärdena och tillgängliga projektresurser?
  • Har en tabell för indikatoruppföljning tagits fram för att följa indikatorernas utveckling från baslinje till mål?

Diskutera baslinjeplaneringen med NS innan projektet startar.

Säkerställ en gemensam förståelse för att baslinjen är den första mätningen av projektets indikatorerna. Ha en diskussion om realistiska mål med NS, med beaktande av tillgängliga resurser och resurser och baslinjevärden.

Diskutera hur indikatorerna ska följas upp rutinmässigt med NS.

Kontakta din MEAL-rådgivare rådgivare om du behöver stöd.

- IFRC:s grundläggande baslinje

-IFRC:s planeringsguide för projekt/program Planeringsguide (s 55baslinje/mål).

-Se PUFF PMER-metoder under Planeringssteg 1.3, Finansieringsförslagspaket 2022: Bilaga 5. Plan för övervakning och utvärderingsplan

Bilaga 6 Tabell för indikatoruppföljning

 9. Budget för kvalitetsstandarder

Kvalitetsstandarder är tillräckligt budgeterade i projektbudgeten

X
Klicka i rutan när alla punkter är klara

Är alla tillämpliga kvalitetsstandarder budgeterade i projektbudgeten?

Diskutera med projektgruppen och se till att alla relevanta kvalitetsstandarder är budgeterade.

SRC:s aktivitetsbaserade budgetmall inkluderar kvalitet standard budgetposter.

Kontakta din PGI/ CEA/GR/MEAL/volontärrådgivare och/eller regionala regionala finanssamordnare om du behöver stöd.

-

Se PUFF PMER-metoder under Planeringssteg 1.3, Finansieringsförslagspaket 2022: Bilaga 4. Aktivitetsbaserad budgetmall